Koláč, který obsahuje skrytou minci, která přináší štěstí se jmenuje vasilopita. Tradičně se peče každý rok 1. ledna a slaví se tak sv. Vasila. Kdo ve svém kousku koláče nalezne zapečenou minci, bude mít po celý rok štěstí (a peníze). Chcete si doma upéct vasilopitu? Pak budete potřebovat mastichu a náš recept.
Masticha a mahlab
Ano, i do vasilopity patří masticha a mahlab. Mahlab je aromatické koření z jednoho druhu třešní (třešeň mahalebka). A masticha je pryskyřice stromu řečík lentišek, která se usuší a poté se nadrtí na jemný prášek.
Vasilopita – recept
Doba přípravy:
Těsto se připravuje zhruba 45 minut.
Ingredience:
- 250 g měkkého másla
- 250 g moučkového cukru
- 4 velká vejce
- nastrouhaná kůra z pomeranče a citrónu
- 100 ml mléka
- 4 lžíce brandy
- ½ lžičky mletého mahlabu
- ½ lžičky mleté mastichy
- 400 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 g hrozinek
- mandle na posypání
- čistá mince (nejlépe 1 EUR, zabalená do alobalu)
Postup:
- Pro vasilopitu předehřejte troubu na 175 stupňů. Vymažte máslem kulatou formu o průměru 26 cm.
- Ve velké míse vyšlehejte máslo s cukrem a šlehejte, dokud směs nebude světlá. Po jednom zašlehejte vejce a po každém přidání dobře prošlehejte. Vmíchejte pomerančovou a citronovou kůru, mahlab a mastichu. Vmíchejte brandy.
- Do samostatné mísy prosejte mouku a prášek do pečiva.
- Při nízkých otáčkách postupně zašlehejte suchou směs střídavě s mlékem a směsí z vajec a cukru. Těsto bude velmi husté. Vmíchejte postupně veškeré ingredience a šlehejte, dokud těsto nebude zcela hladké.
- Rozetřete těsto do formy, vtlačte minci do těsta, dokud nebude zcela zakrytá (ať nikdo nevidí, kam ji dáváte!) a poté uhlaďte vrch.
- Pečte 45 minut, dokud vasilopita nebude mít zlatavou barvu. Před vyjmutím z formy nechte 15 minut vychladnout a před krájením důkladně zchlaďte.