Kromě schopnosti eradikovat H. pylori … Pravá Chioská MASTICHA SNIŽUJE HLADINU CHOLESTEROLU A GLUKÓZY.
… a to u zdravých dobrovolníků ve správné dávce
Pouze několik starověkých bylinných léků přežilo cestu od svého původního určení až do dnešních dnů. Jednou z takových látek je mastichová pryskyřice (dále jen masticha). Pryskyřice se sbírá ze stále zeleného keře Pistacia lentiscus. Tento stromek (keř) roste pouze na řeckém ostrově Chios v Egejském moři. Tento ostrov byl údajně někdejším Homérovým sídlem.
Pravá masticha se používá jako lék již od starověku. Ve starém Řecku se podával jako lék proti hadímu uštknutí a v Indii a Persii se používal k vyplňování zubních dutin. Ve skutečnosti se dodnes používá v tradiční lidové medicíně Blízkého východu.
Historická potvrzení
Hippokrates, „otec západní medicíny„, tvrdil, že pravá masticha pomáhá předcházet zažívacím potížím a nachlazení, a to již v 5. století před naším letopočtem. Ačkoli se o Hippokratovi ví jen málo, připisuje se mu přísaha dodržovat specifické etické normy, kterou lékaři historicky skládali (a stále skládají). „Nejprve neškodit,“ je jen jedním z principů. V prvním století řecký lékař Dioskoridés ve své pětisvazkové encyklopedii De Materia Medica psal o léčivých vlastnostech mastichy. Toto významné dílo o bylinné medicíně (lékopis) bylo hojně čteno více než 1 500 let.
Prozíravé rozpoznávání mastichy
Ve 2. století Galén („nejlepší lékař je také filozof“) prozíravě doporučoval mastichu na žaludeční a střevní potíže. V renesanci, zejména v období morových epidemií, byla masticha velmi doporučována. A možná do jisté míry fungovala. V lednovém čísle časopisu Life Enhancement Magazine z roku 2010 se dočtete: „Mastic: Curtains for Ulcer-Causing Bacteria„. Francis Bacon, Shakespearův současník, který zavedl a zpopularizoval induktivní metodologii vědeckého bádání, používání mastichy podporoval.
Úloha mastichy při objevování Nového světa
V roce 1493 napsal Kryštof Kolumbus aragonskému pokladníkovi dopis (který byl určen jeho sponzorům Ferdinandovi a Izabele), v němž oznamoval svůj objev mastichy v Novém světě. Jestliže koření mělo cenu stříbra, masticha měla podle Kolumbova odhadu cenu zlata. Nicméně se ukázalo, že tento „objev“ byl objeven omylem.
Síla mastichy
K vysvětlení mnoha účinků mastichy je třeba uvést, že obsahuje antioxidanty a má také antibakteriální a protiplísňové účinky. Má také hepatoprotektivní (játra chránící) účinky. Hlavní studie, která přitáhla zájem o její schopnost bojovat proti Helicobacter pylori, bakterii způsobující vředy, byla publikována v New England Journal of Medicine na konci roku 1998.1
Další studie naznačily, že pravá masticha má schopnost likvidovat H. pylori,2 ale také naznačily, že zušlechťování mastichy odstraněním polymeru poly-β-myrcenu může učinit účinné složky, zejména kyselinu isomastikadienolovou, dostupnějšími a účinnějšími.3 To se ukázalo jako nesprávné (viz níže). Masticha může mít také určitý význam v prevenci zubního kazu4 a zánětu dásní,5 protože žvýkání mastichy snižuje množství bakterií v ústní dutině.
Podávání mastichy bez polymerů d a mastichy s vysokým obsahem polymerů (2 g/den) nevedlo k žádným změnám.
Snížení hladiny cholesterolu a další výhody
Jiná studie zjistila, že vysoká konzumace mastichy vede ke snížení hladiny celkového sérového cholesterolu, LDL, poměru celkového cholesterolu a HDL, lipoproteinu (a), apolipoproteinu A-1 a apolipoproteinu B.6 Snižuje také hodnoty ALT, AST a GGT (známky poškozených jater). Mastičkový olej se hojně používá při přípravě mastí na kožní onemocnění a potíže. V minulosti se používal také při výrobě lepicích obvazů.
Zdraví dobrovolníci nacházejí výhody
Nová studie (CHIOS-MASTIHA) uvádí, že mastichová pryskyřice má antioxidační, protizánětlivé a antiateromatické vlastnosti (je schopna odbourávat nahromaděný degenerativní materiál ve vnitřní vrstvě stěn tepen) a zároveň snižuje hladinu lipidů a glukózy.6
Tato studie hodnotila účinky různých dávek pravé mastichy na hladinu cholesterolu a plazmatické glukózy nalačno u zdravých dobrovolníků s průměrným věkem 53 let. V ní – prospektivním, placebem kontrolovaném vědeckém šetření – bylo 156 dobrovolníků (z toho 93 žen) s hladinou celkového cholesterolu > 200 mg/dl randomizováno do čtyř skupin:
- kontrolní skupina s placebem (n=23)
- skupina s nízkým obsahem mastichy, která dostávala denně 1 g mastichy (330 mg tobolky, třikrát denně) (n=72).
- skupina bez polymerní mastichy, která dostávala denně celkovou dávku 1 g mastichy bez polymerů (330 mg tobolky, třikrát denně (n=33).
- skupina s vysokým obsahem mastichy, která dostávala denně celkovou dávku 2 g mastichy, užívanou najednou (n=28)
Snížení hladiny cholesterolu a plazmatické glukózy nalačno
Po osmi týdnech se ve skupině s nízkým obsahem mastichy (1 g/den) snížil celkový cholesterol o 11,5 mg/dl a ve skupině s glukózou v plazmě nalačno o 4,5 mg/dl. To není špatné.
Účinek byl silnější u pacientů s nadváhou a obezitou (s BMI>25), u nichž se odhaduje průměrné snížení celkového cholesterolu o 13,5 mg/dl a plazmatické glukózy nalačno o 5,1 mg/dl. Podávání mastichy bez polymerů a mastichy s vysokým obsahem polymerů (2 g/den) nevedlo k žádné změně.
Nebyl pozorován žádný vliv na LDL, HDL, triglyceridy, kyselinu močovou ani C-reaktivní protein (CRP – měřítko zánětu), nebyly však zaznamenány žádné nežádoucí účinky.
Masticha má významný snižující účinek na hladinu celkového cholesterolu a glukózy u zdravých dobrovolníků, přičemž je výborně snášena a nemá žádné vedlejší účinky, zejména u jedinců s nadváhou a obezitou.
Devastace kardiovaskulárních onemocnění
Kardiovaskulární onemocnění jsou celosvětově nejčastější příčinou nemocnosti a úmrtnosti. Méně známé: ateroskleróza – hlavní patologický proces vedoucí k onemocnění koronárních, mozkových a periferních tepen – začíná v raném věku. A postupuje vlivem některých kardiovaskulárních rizikových faktorů, jako je užívání tabáku, nezdravá strava a nedostatek fyzické aktivity (což vede k obezitě), hypertenze, dyslipidémie a diabetes 2. typu.
Pozoruhodné studie v primární i sekundární prevenci prokázaly, že farmaceuticky snížené hladiny cholesterolu snižují výskyt nežádoucích kardiovaskulárních příhod. Pokud jde o diabetes, kardiovaskulární riziko se zvyšuje časně, ještě před rozvojem zjevného diabetu, a to v důsledku změn v cévním řečišti.
To představuje velkou potřebu zachytit bludný kruh hyperglykémie-vaskulární onemocnění v časnějším stadiu, tj. ve stadiu „pre-diabetu“, před rozvojem klinických projevů a orgánového poškození.
Farmaceutické přípravky sice hrají velkou roli ve většině výše uvedené literatury o primární i sekundární prevenci, mají však mnoho vedlejších účinků.
To platí v mnohem menší míře o přírodních léčivých bylinách, jako je například masticha, o níž se stále častěji předpokládá, že má účinky na snižování hladiny lipidů a glukózy. Ikdyž vědecké důkazy o prokázané účinnosti nejsou tak rozšířené (samozřejmě proto, že Big Pharma platí tzv. „zlatý standard“ testů). Ve studii CHIOS MASTIHA byla použita pravá přírodní masticha z jižní části ostrova Chios. Jediného místa na planetě, kde se mastichovníky systematicky pěstují a kde se mastichová pryskyřice vyrábí a komerčně využívá.
Archeologické nálezy a historické prameny dokládají léčebné, kosmetické a kulinářské využití mastichové pryskyřice v oblasti Středomoří již od 7. století př. n. l. (těsně po Homérovi). V moderní době je masticha stále častěji předmětem vědeckého výzkumu a bylo zaznamenáno mnoho příznivých biologických účinků:
- proti zažívání
- proti vředům (působí proti Helicobacter pylori)
- antimikrobiálních, protiplísňových, antioxidačních, hypolipidemických, protizánětlivých
- proti Crohnově chorobě a antineoplasmatických (proti rakovině)
- (vyhledejte na webu Life-Enhancement.com heslo „mastic“, kde lze nalézt 150 článků).
Složení mastichy
Hlavními složkami mastichy jsou nerozpustný polymer (25 %) a triterpenová frakce (67 %), které se dále dělí na kyselou (39 %) a neutrální (28 %) frakci.7,8,9
Zdá se, že největší antimikrobiální aktivitu má kyselá frakce, jejímiž hlavními složkami jsou:
- kyselina masticadienonová (30 %)
- kyselina isomasticadienonová (30 %)
- kyselina oleanonová (15 %)
- kyselina moronová (10 %)
Mezi hlavní složky neutrální frakce patří butyspermol, tirukallol, oleanolový aldehyd, oleanonový aldehyd a betulonal. Neutrální sloučeniny jako butyspermol a tirukallol mají typickou fytosteroidní strukturu.11 Další monoterpenická složka mastichy, kamfen, má zřejmě slibnou hypolipidemickou aktivitu.12
Antioxidační účinky pravé mastichy, které mohou vést ke snížení oxidace LDL cholesterolu, lze navíc přičítat pozoruhodné koncentraci různých polyfenolů v pryskyřici.13
Masticha je přírodní antioxidant, mimořádně účinně zabraňuje oxidaci LDL in vitro a její hypolipidemický účinek byl prokázán ve studiích na zvířatech i lidech. Tato pryskyřice by mohla být potenciálním antidiabetikem, stejně jako je tomu u mnoha dalších přírodních produktů bohatých na terpeny. Masticha také vykazuje pozoruhodnou protizánětlivou aktivitu.
Shrnutí zjištění
Pokud se vrátíme ke studii CHIOS-MASTIHA, po 8 týdnech podávání nízkého množství mastichy (1 g ve 3 rovnoměrně rozdělených kapslích během dne) došlo k průměrnému snížení celkového cholesterolu o 11,5 mg/dl, triglyceridů o 29,4 mg/dl a volné plazmatické glukózy o 4,5 mg/dl.
Další analýza ukázala, že účinek byl silnější u osob s nadváhou a obezitou(BMI>25), které dostávaly nízkou mastichu, s odhadovaným průměrným snížením celkového cholesterolu o 13,5 mg/dl a plazmatické glukózy nalačno o 5,1 mg/dl, upraveným podle věku, pohlaví, BMI a výchozích hodnot.
Podávání mastichových kapslí bez polymerů však nemělo žádný vliv na hodnoty LDL-cholesterolu, HDL-cholesterolu, triglyceridů, kyseliny močové ani CRP.
Na druhou stranu podávání vysokého výkonu mastichy (2 g/den, vše najednou) nevedlo k žádnému významnému účinku na celkový cholesterol nebo volnou plazmatickou glukózu, ale posloužilo ke snížení triglyceridů.
V průběhu studie nebyly zaznamenány žádné změny BMI, a to ani v jedné ze skupin. Nebyly zaznamenány žádné gastrointestinální nežádoucí účinky. Dále nebyla zaznamenána žádná jaterní nebo renální toxicita.
Z těchto výsledků vyplynulo, že vysoká masticha překonala nízkou mastichu, pokud jde o triglyceridy, ale ne o celkový cholesterol nebo hladinu volné plazmatické glukózy.
První studie na lidech srovnávající účinek tří různých forem mastichy
CHIOS MASTIHA je první in vivo, prospektivní, randomizovaná, placebem kontrolovaná pilotní studie u lidí, která srovnává účinek tří různých preparátů mastichy na metabolismus lipidů a glukózy u zdravých dobrovolníků s hypercholesterolemií.
Biologické účinky mastichy [Technické]
Existuje několik možných biologických mechanismů, které vysvětlují účinky mastichy na metabolismus lipidů a glukózy. Obnovení intracelulárního glutathionu (GSH) a snížení exprese CD36 jsou možné cesty, kterými mastichové triterpeny uplatňují své antioxidační a antiaterogenní účinky. Kamfen, jedna z triterpenických sloučenin mastichy, vykazuje v synergii s dalšími složkami mastichy významný hypolipidemický účinek, pravděpodobně prostřednictvím aktivace lipoproteinové lipázy (LPL).
Zdá se, že pravá masticha působí jako agonista PPAR-γ (a možná i PPAR-α), který ovlivňuje metabolismus lipidů a glukózy. Některé triterpenové složky mastichy by mohly působit jako inhibitory α-glukosidázy, zatímco jiné vykazují fytosteroidní účinky. O triterpenech je také známo, že příznivě působí na b-buňky slinivky b, zvyšují sekreci inzulinu a inhibují protein tyrozin fosfatázu-1B (PTP-1B), čímž zvyšují účinek inzulinu.
Jedna studie in vitro s mastichou porovnávala několik přírodních pryskyřic a míz a dospěla k závěru, že masticha je nejúčinnější při ochraně lidských LDL před oxidací vyvolanou mědí in vitro.
Jiná studie prokázala, že neutrální frakce mastichy inhibuje in vitro expresi endoteliálních adhezivních molekul (VCAM-1, ICAM-1) a dalších zánětlivých mediátorů v endoteliálních buňkách lidské aorty, čímž zasahuje do počátečních stadií aterosklerózy.
Studie na zvířatech
Podávání mastichy hypercholesterolemickým králíkům vedlo ke snížení hladiny celkového cholesterolu a zabránilo subintimálnímu (nejvnitřnější membrána nebo výstelka nějakého orgánu nebo jeho části) hromadění lipidů a pěnových makrofágů. U myší a potkanů byla rovněž zaznamenána periferní protizánětlivá a antioxidační aktivita mastichy v končetinách, ačkoli mechanismus účinku nebyl zcela objasněn.
Jiná studie prokázala, že kamfen, monoterpenická sloučenina mastichy, snižuje celkový a LDL cholesterol a triglyceridy u hyperlipidemických potkanů.12 Autoři této studie předpokládají, že hypolipidemický účinek kamfenu je nezávislý na aktivitě HMG-CoA reduktázy, což je hlavní mechanismus účinku statinů.
V nedávné studii pravá masticha významně snížila hladinu celkového cholesterolu, LDL, triglyceridů a glukózy a zlepšila hladinu HDL cholesterolu a jaterní steatózy (abnormální zadržování lipidů v buňce) u diabetických myší.14
Studie na lidech
Jediná in vivo studie mastichy u lidí (nekontrolovaná placebem) zahrnovala 133 dobrovolníků obou pohlaví, kteří byli randomizováni do dvou skupin, z nichž jedna dostávala denně 5 g mastichového prášku po dobu 18 měsíců a druhá skupina dostávala denně 0,7 g mastichy ve vodném roztoku po dobu 12 měsíců.6
Ve skupině s vysokou dávkou (5 g mastichového prášku denně) došlo k významnému snížení hladin celkového cholesterolu, LDL, poměru celkového cholesterolu a HDL, apoA, apoB, Lp(a), AST, ALT a gama-GT, zatímco hladiny glukózy, HDL a triglyceridů nevykazovaly významné změny. Celkový cholesterol, poměr celkového cholesterolu a HDL a AST se snížily u mužů, zatímco u žen se snížil pouze Lp(a). Ve skupině s nízkou dávkou (0,7 g mastichy v roztoku) bylo pozorováno snížení hladiny glukózy u mužů.
Účinek mastichy v současné studii
Zopakujme, že v současné studii vedlo podávání mastichových tobolek v dávce 1 g/den ke snížení hladiny celkového cholesterolu o 11,5 mg/dl. Tento účinek byl výraznější u pacientů s nadváhou a obezitou (průměrný BMI = 28,5 kg/m2) s odhadovaným průměrným snížením celkového cholesterolu o 13,5 mg/dl.
Trend ke snížení byl pozorován u LDL-cholesterolu (-6,0 mg/dl), HDL-cholesterolu (-3,2 mg/dl), triglyceridů (-4,7 mg/dl), což odůvodňuje snížení hladiny celkového cholesterolu.
Absence jakéhokoli vlivu na LDL-cholesterol a na hladiny triglyceridů je v rozporu se všemi výše uvedenými literárními údaji, kde bylo snížení LDL u zvířat stabilním nálezem. Jediná studie mastichy u lidí in vivo (nekontrolovaná placebem)13 rovněž prokázala určitý stupeň snížení LDL, ale při mnohem vyšší dávce mastichového prášku (5 g oproti 2 g v této studii). Hladiny triglyceridů rovněž nebyly ovlivněny žádným přípravkem mastichy, na rozdíl od některých studií na zvířatech, ale v souladu s druhou studií na lidech. Příznivé účinky na hladinu glukózy při užívání mastichy byly dosud prokázány u diabetických myší a v jediné další lidské studii u dobrovolníků mužského pohlaví13.
Dále…
V této studii snížil nízký obsah mastichy hladinu volné plazmatické glukózy u zdravých dobrovolníků o 4,5 mg/dl. Tento účinek byl silnější u pacientů s nadváhou a obezitou, u nichž se odhaduje průměrné snížení hladiny volné plazmatické glukózy o 5,1 mg/dl. Celkový mastichový prášek a mastichové kapsle bez polymerů nevykazovaly žádný příznivý účinek, což je v souladu s výsledky jiné studie na lidech, kde 5 g mastichového prášku nevykazovalo žádné změny v hladinách glukózy u 133 dobrovolníků (včetně osob s diabetem) po dobu 18 měsíců sledování.
Ve výše zmíněné studii6 však roztok mastichy obsahující přibližně 0,7 g mastichy snížil hladinu glukózy, ale pouze u mužů, a to o 3,1 mg/dl. V současné studii měly nízké mastichové tobolky v denní dávce 1 g nejpříznivější účinky, pokud jde o celkový cholesterol a volnou plazmatickou glukózu. To, že se nepodařilo snížit sérové hladiny LDL cholesterolu a triglyceridů, lze přičíst relativně nízké dávce.
Vyšší denní frekvence může mít význam
Denní dávka 2 nebo 3 g by mohla být účinnější, jak je tomu v některých výše uvedených studiích. Namísto toho mastichový prášek nepřinesl žádný výsledek, přestože byl podáván ve vyšší dávce 2 g denně. Příčinou neúspěchu může být skutečnost, že pravá masticha byla podávána jednou denně. Masticha v kapslích bez polymerů vzdory nadějím výzkumníků také nepřinesla žádný účinek. Tento neúspěch mohl být způsoben nedostatečnou dávkou, rozdílnou rychlostí vstřebávání v trávicím traktu nebo neznámou biologickou aktivitou chybějícího polymeru.
Závěrem lze říci, že studie CHIOS MASTIHA ukázala, že mastichové tobolky s polymerem v celkové denní dělené dávce 1 g mají nejsilnější účinek na snížení hladiny celkového cholesterolu a glukózy u zdravých dobrovolníků. Inovativním zjištěním této studie je účinek pravé mastichy na snížení hladiny glukózy u zdravých dobrovolníků. Namátkou 1 g mastichy je obecně doporučované množství pro eradikaci H. pylori. Užíváním mastichy v dávce 1 g/den v rozdělených dávkách byste mohli „zabít dvě mouchy jednou ranou“.
Zdroj článku: https://life-enhancement.com/pages/mastic-lowers-cholesterol-and-glucose-levels
References
- Huwez FU, Thirlwell D, Cockayne A, Ala’Aldeen DA. Mastic gum kills Helicobacter pylori. N Engl J Med. 1998 Dec 24;339(26):1946.
- Dabos KJ, Sfika E, Vlatta LJ, Giannikopoulos G. The effect of mastic gum on Helicobacter pylori: a randomized pilot study. Phytomedicine. 2010 Mar;17(3-4):296-9.
- Paraschos S, Magiatis P, Mitakou S, Petraki K, Kalliaropoulos A, Maragkoudakis P, Mentis A, Sgouras D, Skaltsounis AL. In vitro and in vivo activities of Chios mastic gum extracts and constituents against Helicobacter pylori. Antimicrob Agents Chemother. 2007 Feb;51(2):551-9.
- Aksoy A, Duran N, Koksal F. In vitro and in vivo antimicrobial effects of mastic chewing gum against Streptococcus mutans and mutans streptococci. Arch Oral Biol. 2006 Jun;51(6):476-81.
- Takahashi K, Fukazawa M, Motohira H, Ochiai K, Nishikawa H, Miyata T. A pilot study on antiplaque effects of mastic chewing gum in the oral cavity. J Periodontol. 2003 Apr;74(4):501-5.
- Triantafyllou A, Chaviaras N, Sergentanis TN, et al. Chios mastic gum modulates serum biochemical parameters in a human population. J Ethnopharmacol. 2007;111(1): 43–9.
- Kartalis A, Didagelos M, Georgiadis I, Benetos G, Smyrnioudis N, Marmaras H, Voutas P, Zotika C, Garoufalis S, Andrikopoulos G. Effects of Chios mastic gum on cholesterol and glucose levels of healthy volunteers: A prospective, randomized, placebo-controlled, pilot study (CHIOS-MASTIHA). Eur J Prev Cardiol. 2015 Aug 26. pii: 2047487315603186. [Epub ahead of print] PubMed PMID: 26311707.
- Assimopoulou AN, Zlatanos SN and Papageorgiou VP. Antioxidant activity of natural resins and bioactive triterpenes in oil substrates. Food Chem. 2005; 92(4): 721–7.
- Braca A, Dal Piaz F, Marzocco S, et al. Triterpene derivatives as inhibitors of protein involved in the inflammatory process: molecules interfering with phospholipase A2, cycloxygenase, and lipoxygenase. Curr Drug Targets. 2011; 12(3): 302–21.
- Paraschos S, Magiatis P, Mitakou S, et al. In vitro and in vivo activities of Chios mastic gum extracts and constituents against Helicobacter pylori. Antimicrob Agents Chemother. 2007; 51: 551–9.
- Loizou S, Paraschos S, Mitakou S, et al. Chios mastic gum extract and isolated phytosterol tirucallol exhibit anti-inflammatory activity in human aortic endothelial cells. Exp Biol Med (Maywood). 2009; 34(5): 553–561.
- Vallianou I, Peroulis N, Pantazis P, et al. Camphene, a plant-derived monoterpene, reduces plasma cholesterol and triglycerides in hyperlipidemic rats independently of HMG-CoA reductase activity. PLoS One. 2011; 6(11):e20516.
- Mahmoudi M, Ebrahimzadeh MA, Nabavi SF, et al. Antiinflammatory and antioxidant activities of gum mastic. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2010; 14(9): 765–9.
- Georgiadis I, Karatzas T, Korou LM, Agrogiannis G, Vlachos IS, Pantopoulou A, Tzanetakou IP, Katsilambros N, Perrea DN. Evaluation of Chios mastic gum on lipid and glucose metabolism in diabetic mice. J Med Food. 2014 Mar;17(3):393–9.