Proč je masticha stále oblíbenější? 10 důvodů, proč (a jak) užívat mastichu

Masticha je pryskyřice stromu, který roste ve Středomoří. Představme si tuto mízu, která je známá již celá staletí svými účinky na trávící systém (nejen žaludek a jícen). Pročtěte si 10 důvodů, proč je masticha stále oblíbenější.

Proč je masticha stále oblíbenější? 10 důvodů, proč (a jak) užívat mastichu

Obsah článku:

  1. Masticha je přírodní látka
  2. Místní unikát ostrova Chios
  3. Neobsahuje lepek a jiné alergeny
  4. Účinky jsou prověřeny staletími
  5. Moderní výzkum
  6. Masticha jako 100% bio žvýkačka
  7. Masticha jako doplněk stravy
  8. Doporučení k užívání mastichy
  9. Mastichový olej v kosmetice
  10. Masticha je superfood
  11. Shrnutí

10 důvodů, proč je masticha stále oblíbenější

Masticha je přírodní látka

Masticha je pryskyřice stromu řečíku lentišku, který roste na ostrově Chios. Pryskyřice se získává ze zářezů, které se pravidelně na kmen stromu dělají. Poté, co masticha nakape a spadá pod strom na připravenou zem, se kapky pryskyřice posbírají a ručně vyčistí a zbaví nečistot. Takto připravená masticha je už hotovým produktem pro spotřebitele. Masticha je:

  • bio – 100% přírodní látka
  • není nijak chemicky a průmyslově upravena
masticha strom
Řečík lentišek – mastichový strom

Místní unikát ostrova Chios

Ano, jinde mastichu, která je známá pro své blahodárné účinky na zažívání nenajdete. Sice i jinde ve Středomoří rostou řečíky, ale pouze na ostrově Chios je masticha zázračnou kapkou. Je to díky kombinaci 3 faktorů:

  • půda
  • podnebí
  • pestrost stromů řečíků

Jsou různé varianty stromu Pistacia lestiscus var. Chia, více se o nich dočtete zde.

Neobsahuje lepek a jiné alergeny

Pro stále více spokojených uživatelů mastichy je důležité i sdělení, že pryskyřice neobsahuje lepek a ani jiné alergeny, které zde uvádíme.

Alergen (směrnice 2000/13/EC et seqq.) (FALCPA for USA).)

  1. Obiloviny obsahující lepek (tj. pšenici, žito, ječmen, oves, špaldu, kamut nebo jejich hybridizované kmeny) a výrobky z nich
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Arašídy a výrobky z nich
  6. Sójové boby a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
  8. Ořechy, tj. mandle (Amygdalus communis), lískový ořech (Corylus avellana), ořech (Juglans regia), kešu ořech (Anacardium occidentale), pekanový ořech (Carya illinoiesis), para ořech (Bertholletia excelsa), ořech pistáciový (Pistacia vera), Macadamia ořech a ořech Queensland (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semínka a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg /kg nebo 10 mg/litr, vyjádřeno jako SO2
  13. Lupiny a výrobky z nich
  14. Měkkýši a výrobky z nich

Alergii na mastichu mohou mít lidé, kteří jsou alergičtí na pepřovec brazilský (schinus terebinthifolious) a jiné druhy pistácií.

Účinky jsou prověřeny staletími

Hippokrates, otec medicíny, předepisoval mastichu na zklidnění žaludeční nevolnosti, zatímco římský lékař Galén ji považoval za vhodnou na bronchitidu a zlepšení krve. Dále na východ, v Indii a Persii, se masticha používala k vyplňování zubních jamek – kazů.

Moderní výzkum

Moderní výzkum se především soustředí na potvrzení historicky známou zkušeností s mastichou v oblasti trávení, žaludečních potíží, bolestí břicha, pálení žáhy a refluxu. Největší studie, které se věnují účinkům mastichy se zabývaly:

Masticha jako 100% bio žvýkačka

Nejstarší zmínky o mastiše uvádí Hérodotos, který tvrdí, že Řekové žvýkali sušenou pryskyřičnou tekutinu, která odkapávala z kůry mastichového stromu. Masticha byla první přírodní žvýkačkou na světě, která se používala k čištění zubů a osvěžení dechu. A tou zůstává dodnes!

Proč je masticha stále oblíbenější? 10 důvodů, proč (a jak) užívat mastichu

Chcete žvýkat žvýkačku bez přidaného cukru, bez průmyslových a chemických zásahů a úprav? Žvýkejte mastichu! Krystaly pryskyřice se prodávají v různých velikostech. Ale pouze s jednou příchutí – mastichovou!

Jejich nabídku naleznete zde.

Masticha jako doplněk stravy

Masticha přispívá k normální činnosti trávícího systému,

toto heslo by se mělo vybavit, když někde slyšíme slovo masticha, pryskyřice z Řecka.

Mastichové krystaly se nadrtí a namelou na jemný prášek, který pak lze buď užívat ve formě:

  • prášku
  • kapslí
  • sáčků

Vždy se ale masticha užívá v případech, kdy chceme podpořit normální činnost našeho trávení. Masticha působí na ústa a jícen, žaludek a střeva.

Ideální je užívat kapsle nebo šáčky. Pravidla užívání jsou stejná, ale liší se, tím , kde masticha začíná fungovat.

Doporučení k užívání mastichy

Dodržujte jednoduchá pravidla užívání pro nejlepší výsledky mastichové terapie.

  1. Mastichu užívejte vždy nalačno. Ideálně 30 minut před jídlem, ráno a večer.
  2. Jak dlouho užívat mastichu? Délka užívání se liší v závislosti na Vašich potížích. První výsledky by se měly dostavit po několika dnech.
  3. Mastichu lze užívat i preventivně!
  4. Nikdy mastichou nenahrazujte lékařem předepsané léky. Pokud chcete mastichu zařadit do svého zdravého jídelníčku, učiňte tak po poradě s Vaším lékařem.

Mastichové kapsle (bez dalších přísad)

Tobolky jsou naplněny pouze mastichovým práškem. Tobolka se polyká celá a zapíjí se vodou (ideálně pokojové teploty). Mastichové kapsle působí hlavně v žaludku. Tobolka se rozpustí v žaludku zhruba po 10 minutách od užití. Pokud máte problémy s polykáním kapslí a tobolek, volte raději mastichové sáčky. Jejich užívání pro Vás bude jednodušší.

Proč je masticha stále oblíbenější? 10 důvodů, proč (a jak) užívat mastichu
Tobolky plněné mastichovým práškem

Mastichové sáčky

Mastichové šáčky jsou pro ty, kteří nemohou polykat kapsle. Obsah sáčku si můžete nasypat přímo do úst a zapít vodou. Jak působí masticha? Masticha poté působí (hlavně) v ústech, jícnu a žaludku. Sáčky opět užívejte nalačno, 30 minut před jídlem.

Pokud byste chtěli obsah sáčku rozmíchat ve sklenici vody (pokojové teploty), pamatujte, že masticha je pryskyřice – nerozpustí se tedy ve vodě.

Mastichový olej v kosmetice

Tento přírodní olej se získává destilačním procesem. Jedná se o přísadu kosmetických výrobků jako jsou krémy, mýdla a jiné. Nejoblíbenější je mastichový olej v produktech péče o zuby a dutinu ústní. Proto jsou zákazníky velmi oblíbené:

  • zubní pasty s mastichovým olejem
  • ústní voda

Protože je mastichový olej přírodní substance, tak i na další přísady zubních past jsou kladeny vysoké nároky. Často jsou to tedy jiné přírodní oleje a příchutě, či jiné bio složky.

Masticha je superfood

Mastichu z ostrova Chios lze díky jejím rozmanitým vlastnostem snadno zařadit mezi superpotraviny (superfood).

Shrnutí

Masticha i mastichový olej jsou 100% přírodní látky, bez přidaných průmyslových přísad a zásahů. Masticha se získává pouze na jednom jediném místě na světe: na řeckém ostrově Chios. Pryskyřice neobsahuje lepek. Její účinky jsou známá již tisíce let a v současnosti jsou prověřovány i moderním vědeckým výzkumem.

Masticha může být žvýkačkou, doplňkem stravy anebo přísadou kosmetiky. Je též užívaná jako koření, přísada do slaných i sladkých pokrmů. V posledních letech je stále častěji označována jako superfood.

Pokud chcete užívat mastichu jako přírodní doplněk stravy přispívající k normální činnosti zažívání, volte takové, aby jak složením, tak typem, byly vhodné pro Vás. Rozhodněte se, zda jsou pro Vás lepší tobolky (kapsle), sáčky nebo krystaly.

A dodržujte jednoduché doporučení a pokyny, jak mastichu užívat. Nikdy nenahrazujte lékařem předepsané léky. Pokud chcete mastichu zařadit do Vašeho jídelníčku, poraďte se s Vaším lékařem nebo lékárníkem.