Obsah článku: Přírodní a domácí prostředky proti žaludečním vředům
- Úvod
- Flavonoidy
- Lékořice
- Probiotika
- Med
- Česnek
- Brusinky
- Masticha
- Ovoce, zelenina a obiloviny
- Potraviny, kterým se vyhněte
- Souhrn
Úvod
Žaludeční vředy jsou otevřené rány ve sliznici žaludku. Jedná se o typ peptického vředu, což znamená, že souvisí s kyselinou. Vzhledem k množství kyseliny přítomné v žaludku a poškození, ke kterému může dojít, jsou často velmi bolestivé.
Nejčastější příčinou žaludečních vředů je bakterie Helicobacter pylori neboli H. pylori.
Vředy mohou být také způsobeny nadměrným užíváním léků proti bolesti, jako je aspirin a dalších nesteroidních protizánětlivých léků jako je ibuprofen nebo naproxen.
Žaludeční vředy se léčí antibiotiky a léky na snížení a blokování žaludeční kyseliny.
Kromě tohoto osvědčeného léčebného plánu výzkum ukázal, že existují také některé přírodní domácí prostředky, které mohou být užitečné při zvládání žaludečních vředů.
Poraďte se se svým lékařem o zařazení těchto potravin do svého jídelníčku:
Flavonoidy
Výzkum naznačuje, že flavonoidy, známé také jako bioflavonoidy, mohou být účinnou doplňkovou léčbou žaludečních vředů.
Flavonoidy jsou sloučeniny, které se přirozeně vyskytují v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Mezi potraviny a nápoje bohaté na flavonoidy patří např:
- sójové boby
- luštěniny
- červené hrozny
- kapusta
- brokolice
- jablka
- bobuloviny
- čaje, zejména zelený čaj
Tyto potraviny mohou také pomoci tělu v boji proti bakteriím H. pylori.
Flavonoidy jsou označovány jako „gastroprotektivní„, což znamená, že brání sliznici žaludku a mohly by umožnit hojení vředů.
Žádné vedlejší účinky
Podle Linus Pauling Institute nemá konzumace flavonoidů v množství, které se vyskytuje v běžné stravě, žádné vedlejší účinky, ale vyšší množství flavonoidů může narušovat srážlivost krve.
Flavonoidy můžete získat ve stravě nebo je užívat jako doplňky stravy.
Deglycyrrhizinovaná (DGL) lékořice
Ať vás z toho dlouhého prvního slova nebolí žaludek. Deglycyrrhizinovaná lékořice je jen obyčejná stará lékořice s extrahovanou sladkou chutí. Jedna studie ukázala, že Deglycyrrhizinovaná lékořice může pomáhat hojení vředů tím, že potlačuje růst H. pylori.
Deglycyrrhizinovaná lékořice je k dispozici jako doplněk stravy.
A co lékořicové bonbony?
Tohoto účinku však nelze dosáhnout konzumací lékořicových bonbonů. Příliš mnoho lékořicových bonbonů může některým lidem škodit. Konzumace více než 57 g denně po dobu delší než dva týdny může zhoršit stávající srdeční problémy nebo vysoký krevní tlak.
Probiotika
Probiotika jsou živé bakterie a kvasinky, které dodávají trávicímu traktu zdravé a důležité mikroorganismy. Jsou obsaženy v mnoha běžných potravinách, zejména v kvašených potravinách. Patří mezi ně např:
- podmáslí
- jogurt
- miso
- kimči
- kefír
Probiotika můžete užívat také ve formě doplňků stravy.
Studie ukázaly, že probiotika mohou být užitečná při likvidaci H. pylori a zvyšují rychlost uzdravení pro lidi s vředy, pokud se přidají k tradičnímu režimu antibiotik.
Med
Med zdaleka není jen sladký. V závislosti na rostlině, ze které pochází, může med obsahovat až 200 prvků, včetně polyfenolů a dalších antioxidantů.
Pokud máte normální hladinu cukru v krvi, můžete si med vychutnávat jako jakékoli jiné sladidlo, s bonusem, že možná zklidní vaše vředy.
Česnek
V laboratorních studiích, na zvířatech i na lidech bylo prokázáno, že česnekový extrakt inhibuje růst H. pylori.
Pokud nemáte rádi chuť (a přetrvávající pachuť) česneku, můžete užívat česnekový extrakt ve formě doplňku stravy.
Česnek působí jako prostředek na ředění krve, proto se před jeho užíváním zeptejte svého lékaře, pokud užíváte warfarin, jiné léky na ředění krve na předpis nebo aspirin.
Brusinky
V některých studiích bylo prokázáno, že brusinky pomáhají snižovat infekce močových cest tím, že zabraňují usazování bakterií na stěnách močového měchýře. Brusinky a brusinkový extrakt mohou také pomáhat v boji proti H. pylori.
Můžete pít brusinkový džus, jíst brusinky nebo užívat brusinkové doplňky stravy.
Žádné konkrétní množství konzumace není spojeno s úlevou. Příliš mnoho brusinek v jakékoli formě může způsobit žaludeční a střevní potíže kvůli vysokému obsahu cukru, proto začněte s malým množstvím a zvyšujte ho postupně.
Mnoho komerčních brusinkových šťáv je silně slazeno cukrem nebo kukuřičným sirupem s vysokým obsahem fruktózy, což může také přidávat prázdné kalorie. Vyhněte se těmto šťávám a kupujte šťávy slazené pouze jinými džusy.
Masticha
Masticha je pryskyřice ze stromu rostoucího ve Středomoří.
Studie o účinnosti mastichy na infekci H. pylori se různí, ale přinejmenším jedna malá studie ukazuje, že žvýkání mastichové pryskyřice může pomoci v boji proti H. pylori a zbavit se bakterie asi u 3 z 10 lidí, kteří ji používali.
Při srovnání s tradiční kombinací antibiotik a léků blokujících žaludeční kyselinu však byla žvýkačka výrazně méně účinná než léky. Tradiční léčba zbavila bakterií více než 75 % zkoumaných osob.
Mastichu můžete žvýkat nebo polykat mastichu ve formě doplňku stravy.
Ovoce, zelenina a celozrnné produkty
Strava zaměřená na ovoce, zeleninu a celozrnné potraviny je nejen prospěšná pro vaše celkové zdraví. Podle Mayo Clinic může strava bohatá na vitamíny pomoci vašemu tělu vyléčit vředy.
Potraviny obsahující antioxidační polyfenoly Vás mohou chránit před vředy a pomáhat vředy hojit. Mezi potraviny a koření bohaté na polyfenoly patří např:
- sušený rozmarýn
- lněné semínko
- mexické oregano
- hořká čokoláda
- borůvky, maliny, jahody, bezinky a ostružiny.
- černé olivy
Potraviny, které je třeba při vředech a refluxu omezit nebo se jim vyhnout
Někteří lidé s vředy mají také refluxní chorobu.
U některých lidí mohou některé potraviny ovlivnit spodní část jícnu, tzv. dolní jícnový svěrač (LES), a umožnit tak vracení kyseliny a žaludečního obsahu zpět do jícnu. To může způsobit poškození jícnu a také pálení žáhy, zažívací potíže a další nepříjemné pocity.
Chcete-li snížit bolest při refluxu kyseliny, můžete omezit:
- kávu a jiné nápoje obsahující kofein
- sycené nápoje
- čokoládu
- chilli a pálivé papriky
- zpracované potraviny
- potraviny s vysokým obsahem soli
- smažené potraviny
- kyselé potraviny, jako jsou citrusy a rajčata
Přejídání a jídlo do dvou až tří hodin před spaním může také zhoršit příznaky refluxu.
Ne každá potravina působí na každého člověka stejně, proto může být užitečné sledovat, které potraviny příznaky refluxu zhoršují.
Alkohol
Za nadměrné pití alkoholu se považuje více než jeden nápoj denně u žen a více než dva u mužů.
Pokud se po práci odreagujete několika skleničkami, možná byste měli zvážit zdravější alternativu. Pravidelné užívání alkoholu způsobuje výrazné záněty žaludku.
Alkohol je také další látkou, která může uvolnit spodní část jícnu, což zvyšuje riziko refluxu kyseliny.
Souhrn
Nalezení správné léčby vředů může vyžadovat určitý čas, týmovou práci a odhodlání, ale mějte na paměti, že vředy lze vyléčit.
Kromě léčebného plánu, na kterém se dohodnete s lékařem, můžete zařadit přírodní přístupy se zdravými potravinami, které vám mohou přinést úlevu a urychlit hojení.
Přidáním velkého množství čerstvého ovoce a zeleniny do jídelníčku a snížením příjmu alkoholu se téměř jistě dostanete na cestu ke zdraví.
Zdroj textu a uvedených studií: www.healthline.com