Surová masticha v originální podobě jsou surové pryskyřičné krystaly získávané z chioského řečíku lentišku.
Kapky mastichové pryskyřice se poeticky nazývají mastichové slzy a řečíku se říká plačící strom.
Mastichové krystaly představují původní podobu suroviny označované jako „Chioská masticha“. V této podobě se sbírá z kmene řečíku a z plochy pod ním a po uskladnění se čistí a třídí pro přímé použití nebo další zpracování na drcený prášek nebo olej.
Vzhled mastichových slz
Na kmeni a větvích řečíku lentišku jsou kapky čerstvé pryskyřice měkké a průzračné. Postupně na vzduchu tvrdnou a tmavnou. Po očištění mají kousky mastichy převážně jantarovou barvu od hnědé přes zlatou až po téměř průzračnou barvu s nažloutlým nádechem.
Tvar největších kousků mastichy připomíná malou neforemnou placičku. Naopak nejmenší kousky surové mastichy mají tvar drobných hladkých perel.
Velikost mastichy po sklizni je velmi různorodá od několika milimetrů až po velké kousky s průměrem přes 3 centimetry. Pro obchodní účely se surová masticha balí podle velikostí krystalů. V současnosti se používají 3 (dříve to bylo i 7 frakcí):
- Malé slzy (mastic small tears), průměr 3 – 5 mm
- Střední slzy (mastic medium tears), průměr 6 – 8 mm
- Velké slzy (mastic large tears), větší než 8 mm
Struktura a konzistence surové mastichy je podobná jako u jiných pryskyřic. Některé kousky jsou velmi měkké a lepivé a jiné naopak tvrdé a křehké. V teple samozřejmě měkne a chladem můžete její lepivost výrazně snížit.
Čím nahradit žvýkačku?
Masticha je to pravé! Žvýkání mastichových krystalů, kousků mastichy, je prapůvodní způsob využití této pryskyřice z řečíku lentišku. Pokud chcete mastichu opravdu poznat, měli byste žvýkání vyzkoušet. Koneckonců žvýkání mastichy je to pravé žvýkání a navíc masticha je jediná skutečně přírodní žvýkačka. Kromě toho, že sama o sobě je masticha bio produkt, jsou všechny procesy spojené s pěstováním a sběrem mastichy výhradně organické.
Masticha má dřevitou až ovocnou chuť a její vůně je kořenově sladká. Pokud se rozhodnete mastichu ochutnat, vyberte si na začátek střední kousky. Žvýkání mastichy není žádná věda, ale na druhou stranu nejde o homogenní žvýkačku, jak jste na ni běžně zvyklí. Podívejte se na pár tipů, jak žvýkat mastichu.
Ženská zbraň a drahý dárek
V literatuře, která se nějakým způsobem dotýká žen v oblasti Byzance, Arábie a Persie se často setkáte se zmínkami o žvýkání mastichy. Masticha hraje v těchto případech roli dárku, kterým se muž snaží oslnit obdivovanou ženu. Masticha je také zmiňovaná jako luxusní výbava nevěstek i členek harémů.
V oblasti východního Středomoří ženy mastichu žvýkaly pro vonný dech a bělení zubů. Samozřejmě jen ty, jejichž muži a obdivovatelé si mohli takový luxus dovolit.
Výběr surové mastichy
Asociace pěstitelů mastichy, monopolní producent Chios mastichy, distribuuje surovou mastichu výhradně ve vlastním maloobchodním balení a ani svým partnerům neumožňuje prodej surové mastichy v jiných obalech nebo s jinou značkou. Důvodem tohoto postupu je mimo jiné i chráněné označení původu, které je surové mastiše a označení „Chios masticha“ přiznáno.
Pokud kupujete surovou mastichu, vybírejte tedy vždy pouze balení s designem Chioského producenta a s logem PDO.
Další využití mastichy
Mastichové produkty
Surová masticha a prášek z ní je využíván v mnoha dalších mastichových produktech – potravinových doplňcích, cukrovinkách, likérech, kosmetických přípravcích atd.
Pravoslavné kadidlo
Přirozená a omamná vůně mastichy vede i k použití ve vykuřovadlech. V ortodoxním ritu se při zvláštních příležitostech a ve svátky přidávají zrnka mastichy do kadidelnic jako součást vykuřovací směsi. Je to tak trochu plýtvání, ale pokud zkusíte použít mastichu tímto způsobem, budete odměněni nádherným aromatem i z malého kousku.