Chioská masticha se už řadu let používá jako antioxidační faktor při konzervaci tuků a olejů, například již v Egyptě v 70. letech.[1] V posledních letech neustále dochází k navýšení zájmu o Chioskou Mastichu a její antioxidační a protizánětlivé účinky. Zajímavé je, že se v různých studiích dospělo k závěru, že Chioská Masticha zabraňuje oxidaci LDL (Low Density Lipoprotein) in vitro. Přesně to je základní, protože pryskyřice masticha tak může být použita jako přírodní antioxidant, zejména pro mastné substráty v potravinářství, kosmetice a farmacii.
Studie 1
V roce 2002 se provedla studie na zdravých dobrovolnících. Šlo o výzkumnou činnost aktivity žvýkaček a slin na inhibici oxidace LDL in vitro. Nejúčinnější byla na základě výsledků označena pryskyřice Chioské Mastichy (krystaly) a dále žvýkačky s obsahem Chioské Mastichy. Podle této studie byla Chioská masticha nejvíce prospěšná, pokud byla doba žvýkaní v délce 15-60 minut.[2]
Studie 2
Andrikopoulos a kolektiv v roce 2003 studoval různé druhy pryskyřice pro jejich možnou ochrannou in vitro účinnost proti oxidaci LDL vyvolané mědí. Chioská Masticha se osvědčila jako nejúčinnější pryskyřice při ochraně LDL před oxidací. Nejúčinnějším se stal extrakt Chioské Mastichy a methanolu / vody ve srovnání s jinými rozpouštědlovými kombinacemi. Esenciální olej z chioské mastichy má také vysoký ochranný účinek.[3]
Studie 3
V roce 2004 Dedoussis a kol. zkoumal molekulární mechanismy, z nichž vychází antiaterogenní účinek celkového polárního extraktu Chioské Mastichy. Apoptóza a nekróza byly na základě délky expozice indukovány do periferní krevní mononukleární buňky (PBMC) vystavené oxLDL. Výtažek z Chioské Mastichy zastavil nebo výrazně omezil jak apoptózu, tak nekrózu, obnovil hladinu glutathionu a snížil projev CD36, a to i na úrovni mRNA. Zajímavé je, že triterpenoidní frakce pryskyřice spíše než fenolická prokázala pozoruhodné zvýšení nitrobuněčného glutathionu. Výsledky obsahují silný důkaz antiaterogenní účinnosti pryskyřice-mastichy.[4]
Studie 4
Kartalis a kol. studovali v roce 2015 účinky přípravku Chioská Masticha na 156 zdravých jedinců s ohledem na hladiny cholesterolu a plazmatické glukózy nalačno (FPG) po dobu celkem osmi týdnů.
Dobrovolníci byli rozděleni do 3 skupin; kontrolní skupina užívající placebo, celková skupina Masticha, která dostává 1 g surového přípravku Chioské Mastichy denně (330 mg tobolky, tid), skupina Masticha bez polymeru brala 1 g přípravku Chioská Masticha bez polymeru denně (330 mg) čepice, (tid) a prášková skupina Masticha, která dostává 2 g surového Chioské Mastichy denně. Výsledkem bylo, že v celkové skupině Masticha byl celkový cholesterol snížen o 11,5 mg / dl a FPG o 4,5 mg / dl s přihlédnutím k věku, pohlaví, BMI a výchozím vlastnostem. Subjekty s nadváhou a obezitou (BMI> 25) vykázaly silnější účinek a odhadovaný průměrný pokles celkového cholesterolu byl 13,5 mg / dl (p <0,05) a FPG 5,1 mg / dl (p <0,05).
Je zajímavé, že v gastrointestinálním, jaterním nebo ledvinovém systému nebyly žádné vedlejší účinky. Proto Chioská Masticha představuje zásadní redukční aktivitu na celkovou hladinu cholesterolu a glukózy u zdravých jedinců, s výjimečnou tolerancí a bez detekovatelných nežádoucích účinků.[5]
[1] Abdel-Ghaffar A.S., El Nawawy A.S., Mohamed M.S. [1957]: The inhibitory effect of mastic gum on bacterial growth. Alex. Med. J., 3: 119-124.
[2] Andrikopoulos N.K., Kaliora A.C., Assimopoulou A.N., Papapeorgiou V.P. [2002]: Biological activity of saliva against in vitro LDL oxidation after chewing commercial chewing gums. Ital. J. Food Sci., 14 (3): 279-288.
[3] Andrikopoulos N.K., Kaliora A.C., Assimopoulou A.N., Papapeorgiou V.P. [2003]: Biological activity of some naturally occurring resins, gums and pigments against in vitro LDL oxidation. Phytother. Res., 17: 501–507.
[4] Dedoussis G.V.Z., Kaliora A.C., Psarras S., Chiou A., Mylona A., Papadopoulos N.G., Andrikopoulos N.K. [2004]: Antiatherogenic effect of Pistacia lentiscus via GSH restoration and downregulation of CD36 mRNA expression. Atherosclerosis, 174: 293–303. [5] Kartalis A., Didagelos M., Georgiadis I., Benetos G., Smyrnioudis N., Marmaras H., Voutas P., Zotika C, Garoufalis S., Andrikopoulos G. [2015]: Effects of Chios mastic gum on cholesterol and glucose levels of healthy volunteers: A prospective, randomized, placebo-controlled, pilot study (Chios-Mastiha). eur J of Prev Cardiol, epub ahead of print.