Nejnovější data zdůrazňují nesporně pozitivní účinky Chioské Mastichy na metabolismus glukózy. S tímto účinkem jsou spojeny některé složky Chioské Mastichy. Jako je kyselina oleanonová a důležité triterpenoidní sloučeniny, jako je masticadienonová kyselina a isomasticadienonová kyselina. Studie in vivo vedly k významnému snížení hladiny glukózy v krvi a prokázaly velkou anti-diabetickou účinnost. Rozsáhlá klinická studie, provedená na lidech, dospěla k závěru, že Masticha snižuje hladinu celkového cholesterolu a glukózy u zdravých jedinců.
Studie 1: Studie: Anti-diabetické účinky Chioské Mastichy
Vuorinen a kol. v 2015 také provedl virtuální skríning založený na farmakoforech, aby filtrovali databázi přírodních produktů pro možné inhibitory 11β-hydroxysteroid dehydrogenázy 1. Vyšetření bylo konkrétně zaměřeno na triterpenoidy druhu Pistacia. Byly nalezeny například kyselina masticadienonová a kyselina isomasticadienonová, které tvoří hlavní triterpenoidní látky Chioské Mastichy. Výsledky ukázaly, že inhibice 11p-hydroxysteroid dehydrogenázy 1 přispívá k anti-diabetické aktivitě Chioské Mastichy. [1]
Studie 2: Studie: Anti-diabetické účinky Chioské Mastichy
Georgiadis a kol. v 2013 zkoumali účinnost Chioské Mastichy na diabetických myší. Myši byly rozděleny do 3 skupin. Po 4 týdnech vedla spotřeba Chioské Mastichy ke snížení hladiny glukózy a triglyceridů. Nakonec skupina s nízkou dávkou prokázala výrazně nižší hladinu glukózy v séru. Skupina s vysokou dávkou mastichy měla zlepšené hladiny triglyceridů v séru. Souhrnně lze říci, že nízké dávky Mastichy zlepšují poruchy glukózy a lipidů u diabetických myší a současně zmírňují poškození jater.[2]
Studie 3: Studie: Anti-diabetické účinky Chioské Mastichy
Saad Ur Rehman a kol. zkoumal anti-diabetickou účinnost surové Chioské Mastichy u diabetických potkanů léčených alloxanem. Je zajímavé, že Chioská Masticha v množství 100 mg / kg vedla k významnému snížení hladiny glukózy v krvi. To dokazuje, že surová Chioská Masticha je účinná při léčbě diabetu. Protože představuje pozoruhodnou antihyperglykemickou aktivitu tím, že snižuje hladinu glukózy v séru (u diabetických potkanů a ve velké míře zvyšuje glukózovou toleranci).[3]
Studie 4: Studie: Anti-diabetické účinky Chioské Mastichy
Tzani a kol. v 2016 zkoumali roli Chioské Mastichy v metabolickém profilu a histologii jater ve zvířecím modelu NAFLD. Podávání Mastichy v dávce 20 mg / kg tělesné hmotnosti denně po dobu 4 týdnů vedlo ke snížení hladin glukózy, triglyceridů a interleukinu-6 (IL-6) a současně se steatóza jater částečně zvrátila.[4]
Studie 5: Studie: Anti-diabetické účinky Chioské Mastichy
Kartalis a kol. studovali v roce 2015 účinky přípravku Masticha na 156 zdravých jedinců, s ohledem na hladiny cholesterolu a plazmatické glukózy nalačno (FPG) po dobu celkem osmi týdnů.
Dobrovolníci byli rozděleni do 3 skupin; kontrolní skupina užívající placebo, celková skupina Masticha, která dostává 1 g surového přípravku Chioské Mastichy denně (330 mg tobolky, tid). Skupina Masticha bez polymeru brala 1 g přípravku Chioská Masticha bez polymeru denně (330 mg) čepice, (tid). Prášková skupina Masticha, která dostává 2 g surového Chioské Mastichy denně. Výsledkem bylo, že v celkové skupině Masticha byl celkový cholesterol snížen o 11,5 mg / dl a FPG o 4,5 mg / dl. (s přihlédnutím k věku, pohlaví, BMI a výchozím vlastnostem.) Subjekty s nadváhou a obezitou (BMI> 25) vykázaly silnější účinek a odhadovaný průměrný pokles celkového cholesterolu byl 13,5 mg / dl (p <0,05) a FPG 5,1 mg / dl (p <0,05).
Je zajímavé, že v gastrointestinálním, jaterním nebo ledvinovém systému nebyly žádné vedlejší účinky. Proto Masticha představuje zásadní redukční aktivitu na celkovou hladinu cholesterolu a glukózy u zdravých jedinců, s výjimečnou tolerancí a bez detekovatelných nežádoucích účinků.[5]
Studie 6: Studie: Anti-diabetické účinky Chioské Mastichy
Fukazawa a kol. (2017) studovali vliv Chioské Mastichy na zdravé japonské muže. Denní příjem 5 g prášku Mastichy snížil hladiny triglyceridů po 3 měsících a hodnoty inzulínu a HOMA-IR po 6 měsících. Užívání přípravku Masticha v kombinaci s cvičením snížil hladiny triglyceridů ve 3 měsících a hodnoty HOMA-IR ve 3 a 6 měsících.[6]
Studie 7: Studie: Anti-diabetické účinky Chioské Mastichy
Georgiadis a kolektiv v roce 2014 zkoumali biologické mechanismy, které by mohly vysvětlit tradiční použití a nedávné farmakologické nálezy. Konkrétněji autor a spoluautoři provedli přezkum relevantní databáze vědecké literatury týkající se studií na téma Chioské Mastichy. Chemické složení Chioské Mastichy bylo důkladně prozkoumáno a byla dokázána přítomnost různých substrátů, zejména triterpenoidů. Nejznámější a přítomné v Chioské Mastiše jsou, kyselina oleanonová a kyselina gallová. [7]
[1] Vuorinen A., Seibert J., Papageorgiou V.P., Rollinger J.M., Odermatt A., Schuster D., Assimopoulou A.N. [2015]: Pistacia lentiscus oleoresin: Virtual screening and identification of masticadienonic and isomasticadienonic acids as inhibitors of 11β-hydroxysteroid dehydrogenase 1. Planta Med., 81 (6):525- 532.
[2] Georgiadis I., Karatzas T, Korou L.-M., Agrogiannis G., Vlachos I.S., Pantopoulou A., Tzanetakou I.P., Katsilambros N., Perrea D.N. [2013]: Evaluation of chios mastic gum on lipid and glucose metabolism in diabetic mice. J Med Food, 00 (0): 1–7.
[3] Saad Ur Rehman M., Hafeez Kamran S., Ahmad M., Akhtar U. [2015]: Anti-diabetic activity of crude Pistacia lentiscus in alloxan-induced diabetes in rats. Bangladesh J of Pharm, 10 (3):543-547.
[4] Tzani A, Georgiadis, I, Korou LM, Konstantopoulos P, Agrogiannis G, Vlachos I, Doulamis I, Katsilambros N, Perrea D. (2016). Investigation of chios mastic gum effect on metabolic profile in streptozotocin-induced diabetic mice. Atherosclerosis.
[5] Kartalis A., Didagelos M., Georgiadis I., Benetos G., Smyrnioudis N., Marmaras H., Voutas P., Zotika C, Garoufalis S., Andrikopoulos G. [2015]: Effects of Chios mastic gum on cholesterol and glucose levels of healthy volunteers: A prospective, randomized, placebo-controlled, pilot study (Chios-Mastiha). eur J of Prev Cardiol, epub ahead of print.
[6] Fukazawa T, Smyrnioudis I, Konishi M, Takahashi M, Ki K Hyeon, Nishimaki M, Xiang M, Sakamoto S. (2018). Effects of Chios mastic gum and exercise on physical characteristics, blood lipid markers, insulin resistance, and hepatic function in healthy Japanese men. Food Science and Biotechnology.
[7] Georgiadis I., Karatzas T, Korou L.-M., Katsilambros N., Perrea D. [2014]: Beneficial health effects of chios gum mastic and peroxisome proliferator-activated receptors: Indications of common mechanisms. J Med Food, 00 (0): 1–10.