Léčivá aktivita Chioské Mastichy v gastrointestinálním (zažívacím) systému je známa již od starověku. Masticha se používala při zdravotních komplikacích jako je bolest břicha a zažívací vředy. Dostupné reference nejen od lékařů, ale i ze starověkých a středověkých lékařských záznamů, uvádějí Chioskou Mastichu jako účinného a vhodného činitele pro léčbu gastrointestinálních poruch a chorob. Chioská Masticha se od nepaměti používala v arabských zemích pro osvěžení dechu, jako přísada do pokrmů a nápojů. Jako tradiční léčivo na bolest a nepohodlí v horní část břicha. Vzhledem k těmto vlastnostem byla započaty první studie Chioské Mastichy na univerzitách a v dalších institucích. V 90. letech vyšly první mezinárodní a místní vědecké studie publikované v prestižních vědeckých časopisech. Tyto byly zaměřené na použití Chioské Mastichy na problémy související s trávicím systémem. Výzkumy nepřetržitě pokračují a vedou k pozoruhodným zjištěním. Zde shrneme výzkum zabývající se tématam Chioská Masticha a Crohnova nemoc.
Studie 1: Studie: Chioská Masticha a Crohnova nemoc (choroba)
V roce 2007 byl výzkum zaměřena na zhodnocení účinnosti Chioské Mastichy podávané pacientům, kteří trpí aktivní Crohnovou chorobou (CD). Výzkum prokázal, že pacientům, kteří mají mírný a středně aktivní onemocnění Crohnova nemoc, Chioská Masticha významně snížila index aktivity této nemoci a snížila plazmatickou hladiny nterleukinu-6 a C-reaktivního proteinu. [1] Aby se prokázaly i další účinky Mastichy k potlačeni Crohnova onemocnění, je potřeba provádět další rozšiřující studie. Tato studie ale dokázala, že Masticha může být důležitým regulátorem v boji proti Crohnově nemoci.[2]
Studie 2: Studie: Chioská Masticha a Crohnova nemoc (choroba)
V roce 2011 provedli Gioxari a kol. studii založenou na hypotéze, že Chioská Masticha zpomaluje a brání poškození střev při zánětlivém střevním onemocnění. A dále reguluje zánět a oxidační stres ve střevním epitelu.Laboratorním myším se podávalo 100 mg denně na 1 kg tělesné hmotnosti. Díky následným zjištěním můžeme říct, že Chioská Masticha může potenciálně léčebný účinek u Crohnovy nemoci. Může regulovat rovnováhy oxidantů a / nebo antioxidantů a omezit zánět.[3]
Studie 3: Studie: Chioská Masticha a Crohnova nemoc (choroba)
Dvojitý slepý pokus s Chioskou Mastichou a placebem v kontrolované klinická studii u 128 pacientů s IBD (Crohnova nemoc) poprvé ukázal, že doplněk připravený s přípravkem Masticha může být podáván jako inovační léčebný přístup jako doplněk konvenční lékařské terapie. Prokázal se probiotický účinek a dále protizánětlivý účinek.[4] Dále, u pacientů s IBD v remisi, došlo ke zlepšení zvýšených plazmatických hodnot aminokyselin a studie naznačila, že Masticha hrála roli při omezení aktivity IBD.[5]
[1] Kaliora A.C., Stathopoulou M.G., Triantafillidis J.K., Dedoussis G.V.Z., Andrikopoulos N.K. [2007]: Chios mastic treatment of patients with active Crohn’s disease. World J Gastroenterol., 13 (5): 748-753.
[2] Kaliora A.C., Stathopoulou M.G., Triantafillidis J.K., Dedoussis G.V.Z., Andrikopoulos N.K. [2007]: Alterations in the function of circulating mononuclear cells derived from patients with Crohn’s disease treated with mastic. World J Gastroenterol., 13(45): 6031-6036.
[3] Gioxari A., Kaliora A.C., Papalois A., Agrogiannis G., Triantafillidis J.K., Andrikopoulos N.K. [2011]: Pistacia lentiscus resin regulates intestinal damage and inflammation in trinitrobenzene sulfonic acid-induced colitis. J. Med. Food, 14 (11): 1403-1411.
[4] Papada E, Gioxari A, Amerik;anou C, Forbes A, Tzavara C, Smyrnioudis I, Kaliora AC, Regulation of Faecal biomarkers in inflammatory bowel disease patients treated with oral mastiha (Pistacia Lentiscus) supplement: A double-bind and placebo-controlled randomized trial. Phytother Res. 2018 Nov. 18 doi:10.1002/ptr.6229.
[5] Papada E, Amerikanou C, Torović L, Kalogeropoulos N., Kaliora AC. Plasma free amino acid profile in quiescent Inflammatory Bowel Disease patients orally administered with Mastiha (Pistacia lentiscus); a randomised clinical trial. Phytomedicine, Volume 56, 15 March 2019, Pages 40-47.