Chcete své hosty překvapit netradičním zákuskem? Zkuste náš recept na cheesecake s Chios mastichou a citrónem. Příprava je jednoduchá a věříme, že si velmi pochutnáte.
Ingredience
- 200 g sušenek Bebe rodinné
- 3 lžíce medu
- 1 vejce
- 4 váječné bílky
- 600 g řeckého jogurtu (10 % tuku)
- 1 vanilkový cukr
- šťáva z 1/2 bio citrónu
- 4 zarovnané lžíce třtinového cukru
- 4 – 6 krystalů mastichy (rozdrcené v hmoždíři)
- máslo na vymazání formy
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Dno dortové formy o průměru 22 – 25 cm vyložte pečícím papírem. Papír by měl být zcela napnutý. Následně dno i boky vymažte máslem.
- Sušenky rozlámejte v ruce a vložte do potravinového sáčku. Několikrát přejeďte válečkem na těsto, aby byly sušenky rozlámané najemno. Smíchejte je v míse s medem. Rozprostřete směs na dno formy a důkladně umačkejte. Než připravíte náplň, vložte korpus do ledničky.
- Z bílků připravte sníh. Řecký jogurt, vanilkový cukr, kůru a šťávu z citrónu, mastichový prášek, třtinový cukr a jedno vejce důkladně rozmíchejte ručním mixérem. Nakonec přidejte sníh.
- Připravenou směs nalijte na korpus a pečte 45 – 50 minut. Na okraji by měla být směs zlatavá a uprostřed by se měla lehce chvět.
- Poté nechte cheesecake ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky, aby stydnul pozvolna, nespadl a nepopraskal.
- Po vychladnutí dejte cheesecake s mastichou a citrónem na noc do lednice.
Servírování
Cheesecake porcujte vychlazený. Řez provádějte vždy čistým nožem namočeným v horké vodě.
1x kus (170g) = 320 kcal
Jakou mastichu použít a kde koupit?
Pro drcení je vhodné použit malé krystaly. Než je budete drtit, vložte zhruba na 30 minut do mrazáku. Zmrzlá masticha se drtí lépe a nelepí se.
Drtit mastichu můžete buď pomocí válečku na těsto. Krystaly vložte do potravinového sáčku a několikrát je válečkem přejeďte.
Nebo na drcení mastichy můžete použít hmoždíř. Opět doporučuji vložit krystaly do potravinového sáčku. Masticha a její prášek by jinak ulpěla na stranách hmoždíře.
Mastichové krystaly malé velikosti můžete koupit v Masticha shopu.
Náš tip
Pokud u pečení chcete mastichu i žvýkat, pak doporučuji střední anebo velké krystaly. Jsou měkčí a pro žvýkání vhodnější.
Jejich nabídku naleznete zde: