Pálení žáhy je častý zdravotní problém, který potkal asi už každého z nás. V tomto článku se podíváme na tento nepříjemný jev z více úhlů. Jaké jsou příčiny a projevy pálení žáhy? Poradíme vhodná dietní opatření a prevenci.
Obsah článku:
- Co je pálení žáhy
- Příznaky
- Příčiny. Potraviny, které ji často způsobují. Co (ne)jíst? Dieta.
- Pyróza v těhotenství. Dietní doporučení.
- Jak léčit časté pálení žáhy
- Prevence. Babské rady a jiná přírodní terapie. Léky volně prodejné a léky na předpis. Bylinky proti pyróze
- Tipy, jak na to!
- Jak vyléčit pyrózu
Co je pálení žáhy? Kde je žáha?
Pálení žáhy (pyróza) je způsobeno zpětným tokem, návratem netrávené potravy, do jícnu. U zdravého člověka je potrava strávena a svěrač na dolním konci jícnu zabraňuje jejímu návratu. Z mnoha příčin se může stát, že svěrač nefunguje perfektně a poté se tedy natrávená potrava, která obsahuje již také žaludeční šťávy vrátí do jícnu a způsobí nám nepříjemný pocit pálení. Tomuto pocitu se říká laicky pálení žáhy.
Příznaky pálení žáhy
Jak poznat pálení žáhy? Mezi nejčastěji popisované obtíže a příznaky patří:
- bolest anebo také pálení za hrudní kostí
- návrat potravy a žaludečních šťáv do krku – hořkokyselá chuť v ústech
- pocit na zvracení
- chrapot – v některých případech se objevuje, protože žaludeční šťávy dráždí hlasivky
- časté říhání
- pocit plnosti žaludku a nevolnost
Pokud tyto pocity míváte často, je vhodné diagnostikovat příčinu.
Co způsobuje pálení žáhy?
Pyróza je často kombinací nesprávného stravování, skladby jídelníčku a i stresem, který samozřejmě negativně ovlivňuje náš celý organismus. Samostatnou kapitolou by bylo i dlouhodobé užívání léků, které mohou způsobit pyrózu.
Příčiny pálení žáhy
Nejčastější příčiny pálení žáhy jsou:
- těžká, těžko stravitelná jídla
- tučná, smažená anebo příliš kořeněná jídla
- citrusové plody, které jsou velmi kyselé a žaludek má pak problém s jejich zpracováním
- káva
- rajčata, česnek a cibule
- onemocněním jícnu, tzv. refluxní chorobou neboli refluxem jícnu
- těhotenství
- infekce helicobacter pylori
Jak léčit časté pálení žáhy
Pokud se vyhneme výše uvedeným potravinám, měly by se naše potíže zmírnit, anebo úplně zmizet. Potíže samy odezní ve většině případů, protože žaludek již nebude nucen zpracovat těžko stravitelné potraviny a nebude docházet k návratu potravy do jícnu. Vhodné dietní opatření je tedy základem, který nám uleví od příčin pyrózy.
Prevence a dieta
- Nejíst tučná, smažená a silně kořeněná jídla našemu organismu prospěje jistě víc, než pravidelné užívání léků tlumících pyrózu.
- Vyvážená lehce stravitelná a zdravá strava je pro náš organismus a zažívání vhodnější i v mnohém dalším.
- Pijte dostatek vody bez bublinek, anebo bylinných čajů.
- Sed, úlevová pozice těla.
- Jezte malé porce a jezte častěji.
Vhodná dietní opatření a prevence pálení žáhy Vám pomohou též v prevenci další civilizační choroby: aterosklerózy. Prevence vysokého cholesterolu: Cholesterol pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných membrán. Je potřeba pro tvorbu hormonů a vitamínu D. Příliš vysoká koncentrace v krvi však nese pro organismus zdravotní rizika, především onemocnění srdce), snižuje riziko aterosklerózy (ateroskleróza=arterioskleróza) a dalších civilizačních chorob spojených s nevhodným způsobem stravování a životosprávy.
Co pomáhá? Jak se zbavit pálení žáhy?
Babské rady. Přírodní léčba. Léky z lékárny. Bylinky.
Když jsme již bohužel v situaci, kdy žáhopal nastane, hledáme rychle účinnou pomoc. Babské rady, které by mohly pomoci: zázvor, fenykl, voda s citrónem, jedlá soda (dlouhodobé užívání jedlé sody se nedoporučuje), heřmánek a jiné…
Proč přírodní terapie? Proč bylinky?
Pokud trpíme pálením žáhy častěji (nebo trvale) a omezení nevhodných potravin zcela tento problém neřeší, je možné podpořit správné zažívání pomocí přírodních prostředků. Doplňků stravy, které ulevují překyselení žaludku, omezují nadbytečnou tvorbu žaludečních šťáv a podporují správné fungování žaludku je celá řada.
Herbáře našich babiček popisují bylinky proti pálení žáhy a ty také ulevují i dalším žaludečním obtížím: zeměžluč lékařská (Centaurium erythraea), máta peprná (Mentha piperita), kuklík městský (Geum urbanum), topolovka růžová (Alcea rosea) a jiné…
Výše jmenované jsou rostliny, které najdeme v naší republice. Každá země má své specifické rostliny, byliny a stromy, které se dají využívat v přírodní léčbě proti nemocem. V Řecku se po jídle žvýká masticha…
Volně prodejné léky a léky na předpis
Kdo není nakloněn přírodní léčbě, jistě si vybere v lékárně na doporučení lékárníka nějaký prostředek, který mu příznaky pyrózy zmírní.
Proti pálení žáhy jsou v lékárnách k dostání léky, které se nazývají antacida nebo druhou skupinou léků jsou tzv. inhibitory protonové pumpy (léky na snižování agresivity žaludečních šťáv). Pokud máte pocit, že úpravou jídelníčku nedokážete zabránit pyróze, poraďte se svým lékařem anebo lékárníkem o vhodném postupu.
Jak (vy)léčit pálení žáhy? Tipy, když pálí žáha
- Vynechání kávy, koření, tučných a smažených jídel
- Je vhodné podpořit uzdravující proces i nějakým podpůrným prostředkem: přírodním nebo z lékárny.
- Omezit stres je nemalou měrou častou příčinou žaludečních obtíží, proto je také žádoucí, abychom se v tomto uspěchaném světě snažili najít si chvíli pro sebe. Čas, který věnujeme sami sobě se projeví nejen na naší psychické pohodě, ale také naše tělo bude mít prostor, aby začalo správně fungovat.
- Zkuste po jídle vypít skleničku vody s citrónem, citrónovou šťávou.
- Žvýkejte mastichu po každém jídle.
Proč pálí žáha? Časté (nebo dokonce nepřetržité) pálení žáhy (i v noci), časté říhání, je pro nás signálem, že naše zažívání není v pořádku a že bychom se měli zamyslet a změnit stravovací návyky, které vedou k těmto potížím.
Dieta při pálení žáhy je nutností ke zmírnění projevů.
Při déle trvajících obtížích neopomeňte vyšetření na přítomnost helicobacter pylori, buď u lékaře nebo domácím testem helicobacter pylori.