Tsoureki je tradiční řecký sladký chléb, který se peče nejen na Velikonoce. Je to chutné sladké pečivo, které svým tvarem a způsobem přípravy připomíná vánočku. Jeho chuť a vůně je unikátní především kvůli koření a ochucovadlům, které se do těsta přidávají. Ano, do tsoureki patří masticha!
Masticha
Pro přípravu těsta na tsoureki je nezbytná čerstvě mletá masticha (mastiha). Ta dodává tradičnímu řeckému velikonočnímu chlebu typickou chuť a vůni. Mastichu můžete koupit v Masticha prodejně na adrese Londýnská 730/59 anebo online na Masticha Shopu zde.
Mahlab
Mahlab nebo mahleb je druhou velmi důležitou přísadou do velikonočního chleba. Jedná se aromatické koření ze semen jednoho druhu třešní, které se nazývá třešeň mahalebka.
Kardamom a pomerančová kůra
Jako další přísadu je nutné zmínit kardamom a pomerančovou kůru. I tyto dvě ingredience jsou esenciální přísadou a dochucují ty pravé velikonoční tsoureki.
Tsoureki: recept
Tsoureki je měkké, kynuté, sladké pečivo s jemnou chutí a díky koření charakteristickou vůní.
Doba přípravy:
Těsto se připravuje zhruba 45 minut. Doba kynutí zhruba 2,5 hodiny.
Co budeme potřebovat:
- 500 g mouka (doporučuji polohrubou, anebo mix polohrubá/hladká)
- 15 g kvasnice
- cukr krystal (1 lžíce)
- vejce 3ks (2 ks do těsta)
- mléko nebo voda 150 ml (pokojová teplota nebo vlažné)
- masticha 1,5 g
- mahlab 10 g
- máslo 150 g
- kardamom (1/2 lžičky)
- pomerančová kůra
- vanilka extrakt 1 lžička
- mandlové lupínky 20 g
- špetka soli
Kvalitní suroviny jsou klíčem k dokonalému kulinářskému zážitku.
Postup:
Každá rodina má osvědčený vlastní domácí rodinný recept, který upravuje poměr surovin a postup podle rodinných zvyklostí a chutí.
- Kvásek: V misce z kuchyňského robota rozmíchejte vodu (nebo mléko) a droždí. Ručně rozšleháme a do směsi jemně přimícháme mouku.
- Kvásek odložíme a necháme ho asi na 30 minut odpočívat.
- Koření: promíchejte důkladně mahlab, cukr, mastichu, kardamom a špetku soli v kuchyňském robotu, dokud nebudou všechny aromatické látky jemně rozemleté. Pokud nemáte kuchyňského robota, můžete použít hmoždíř. Pokud jste na sladké, můžete přidat dalších 50 g cukru krystal.
- Zkontrolujte kvásek, po 30 minutách by měl být již připraven k dalšímu postupu. Přidejte aromatickou směs koření, pomerančovou kůru, vejce, vanilku, rozpuštěné máslo (může být i pokojové teploty).
- Nechte pracovat kuchyňského robota v nízkých otáčkách, dokud nevypracuje pěkné těsto. To by mělo trvat zhruba 10 minut.
- Připravte si novou mísu, kterou vytřete máslem a vložte do ní těsto.
- Zakryjte misku igelitovou fólií a dejte ji stranou, aby těsto odpočívalo a kynulo (nejméně 2 hodin) při pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Když je těsto dvojnásobné, vyklopte ho na čistý pracovní povrch.
- Jemně těsto propracujeme. Pokud Vám připadá, že je těsto pružnější, či lepivější než obvykle, můžete přidat 2-3 lžíce mouky, dokud nezhoustne a nepřestane lepit.
- Těsto opět jemně ale důkladně propracujte.
- Nakrájejte na 3 stejně velké kousky. Nyní bude postup již velmi podobný pletení vánočky ze 3 copů.
- Každý kus vytvarujte do dlouhého copu a položte je jeden vedle druhého na pracovní plochu a ponechejte mezi nimi malý prostor.
- Zapleťte tsoureki ze 3 copů.
- Přeneste na pekáč vyložený pečícím papírem.
- Předehřejte troubu na program horkovzduch na 180 *C.
- Potřete tsoureki bílkem a posypte velikonoční chléb mandlovými kousky a nechte ho ještě 20 minut kynout.
- Poté vložte do předehřáté trouby, pečte zhruba 40 minut, dokud není chléb upečený. Na povrchu bude mít hnědou barvu, pokud použijete špejli a do tsoureki píchnete, nebude se již těsto na špejli lepit.
Skladování tsoureki:
Tsoureki vydrží až 1 týden zakryté nebo zabalené při pokojové teplotě. Poté je již příliš tvrdé ke konzumaci. Tsoureki lze též skladovat v alobalu v mrazáku.
Tsoureki a Velikonoce
Tradičně se tsoureki peče na Zelený čtvrtek a jí se po půlnoční mši a na Velikonoční neděli. Tsoureki se splétá (podobně jako vánočka) ze třech pramenů. Třípramenný cop symbolizuje Nejsvětější Trojici a do copu se často ještě vkládá červeně obarvené vejce, které symbolizuje krev Ježíše Krista.
Tsoureki se peče také během Vánoc, Nového roku a prodává se po celý rok v řeckých pekárnách.